Opmerkelijk

Eindelijk gerechtigheid voor wegens geaardheid gediscrimineerde Jaap uit Bunschoten

Jaap Koelewijn uit Bunschoten werd beschuldigd van uitkeringsfraude omdat hij regelmatig bij zijn nieuwe vriend in Huizen sliep. Een rechercheur van de sociale dienst Bunschoten zette hem onder druk om zijn uitkering stop te zetten en vond ook dat hij maar beter kan verhuizen omdat Jaap homo is…

Het gesprek tussen hem en de sociaal rechercheur van de BBS, de uitkeringsinstantie Bunschoten, is door Jaap opgenomen. Te horen is dat de rechercheur zegt: “Het zou ook goed zijn hé, gezien de situatie, dat je lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want Jaap, het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?”

Nieuw onderzoek

Jaap zette zelf zijn uitkering stop en stapte met de opname naar de rechter. Hij kreeg eindelijk gerechtigheid: de rechter bepaalde dat zijn uitkering onterecht is stopgezet. De BBS moet opnieuw onderzoek doen.

Jaap is daar blij mee, want die drie jaar onzekerheid zijn hem bepaald niet in de koude kleren gaan zitten. “Het heeft me 3 jaar letterlijk gesloopt. Je zit alleen maar in de stress, alleen maar spanningen.”