Oranje gaat WK-finale met respect maar zonder ontzag in

Met respect, maar zonder ontzag. Zo benaderen de Nederlandse voetbalsters hun tegenstander in de WK-finale, topfavoriet de Verenigde Staten. “Het is leuk om finales te spelen, maar je speelt ze om te winnen”, zegt Sherida Spitse. “Amerika is een topland; dat zij weer in de finale staan, betekent dat ze veel kwaliteiten hebben. Maar wij staan daar ook en dat betekent hetzelfde voor ons.”

De Amerikaanse bondscoach Jill Ellis noemde de spelhervattingen van Spitse een van de belangrijkste wapens van Oranje. De Friese middenveldster, die aan het begin van het toernooi nogal wat kritiek moest incasseren vanwege haar matige spel, nam het compliment dankbaar in ontvangst. “Zo kan het gaan hè in de voetballerij. De ene keer ben je iets minder in de ogen van de media en de andere keer ben je de ster. Dat is hoe het is. Mooi dat ze bang zijn voor onze standaardsituaties. Dat is mijn kwaliteit en daar zijn we heel gevaarlijk uit.”

Bubbel

Van spanning lijkt geen sprake in het kamp van Oranje, zo vlak voor de belangrijkste en grootste wedstrijd ooit uit de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Vrijdag nam bondscoach Sarina Wiegman op het terras van het spelershotel uitgebreid de tijd om vooruit te blikken op de finale. Na vier weken in Frankrijk bekende Wiegman dat ze niet zo goed meer wist welke dag het precies was. Het was typerend voor de ontspannenheid in het kamp van Oranje. Op de persconferentie, met tal van internationale media in de zaal, zaten Spitse en Van Veenendaal ook te lachen en dollen met elkaar.

ANP