Politiek

Politie houdt Turkse minister tegen

De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) komt zaterdagavond mogelijk naar het Turkse consulaat in Rotterdam.

Volgens een woordvoerder van de AK-partij in Nederland, Mustafa Aslan, is dat de bedoeling. ,,Haar enige bedoeling is de mensen te informeren over het referendum”, aldus Aslan. ,,Dat ze moeten gaan stemmen.”

Het is onduidelijk of de minister daadwerkelijk al in Nederland of Rotterdam is. Volgens de Turkse televisie en het staatspersbureau Anadolu is het konvooi van de minister tegengehouden door de Nederlandse politie bij een benzinestation. De identiteitspapieren van de inzittenden werd door agenten gecontroleerd. Volgens Anadolu kreeg de minister te horen dat ze Nederland zo snel mogelijk moest verlaten en terug moest naar Duitsland.

Officiële bronnen als politie, gemeente of kabinet houden de lippen op elkaar over of de vrouw in Nederland is en of ze daadwerkelijk tegen is gehouden. ,,We nemen onze maatregelen”, laat premier Mark Rutte via een woordvoerder weten. ,,Wat ons betreft kan ze vanavond geen groep toespreken in Rotterdam. We proberen dat waar te maken, maar hoe dan, daarover kan ik niks zeggen.”

Beelden: Video Duivestein