Fruittelers massaal bestolen van sproeikoppen

Fruittelers in de Kromme Rijnstreek zijn deze week massaal bestolen van hun sproeikoppen. Zeker 12 telers werden het slachtoffer van de sproeikoprovers.

Teler Henny Nell uit Wijk bij Duurstede mist 100 sproeikoppen en heeft daardoor 2500 euro schade. Hij schat in dat de schade in de hele regio rond de 25.000 euro ligt. Vermoedelijk gaat het de dieven om de koperen ring die in de sproeikop zit.

De sproeikoppen worden ingezet om het fruit bij nachtvorst te besproeien en zo te beschermen. Aangezien het komende week opnieuw ‘s nachts kan gaan vriezen, hebben de telers snel nieuwe nodig. De koppen zijn inmiddels besteld, maar de leverancier kan ze niet op tijd leveren. Daarmee loopt de oogst gevaar en kan de schade van de telers nog hoger oplopen.

De telers roepen bewoners van de Kromme Rijnstreek op om ‘s avonds en ‘s nachts een extra oogje in het zeil te houden. Henny Nell is van plan om samen met zijn collega-fruittelers ‘s nachts bij toerbeurt op patrouille te gaan. Vanavond in Hart van Nederland meer aandacht voor de diefstal.