112

Opnieuw zendmasten doelwit van brandstichting, nu twee in Amsterdam

Twee zendmasten in Amsterdam-West zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag doelwit geweest van brandstichting. Volgens de politie is een van de masten op een parkeergarage aan de Van Bleiswijkstraat in brand gestoken. Bij de ander bleef het bij een poging. Eerder werd de afgelopen weken al bij veertien zendmasten in het land brand gesticht.

Lees ook: Grapperhaus: in brand steken zendmasten is aanval op hulpdiensten en samenleving

Rond 05.00 uur waren vuurverschijnselen op het dak van de parkeergarage te zien. Een zendmast bleek in brand te staan. Het vuur was snel geblust. Ook werd duidelijk dat geprobeerd was een andere zendmast op de parkeergarage ook in brand te steken.

Brandstichting

De politie heeft aanwijzingen dat het om brandstichting gaat. De politie zegt tegen Hart van Nederland dat ze vermoeden dat iemand een jerrycan gebruikt heeft. Ze roepen tankstationhouders in Amsterdam dan ook op alert te zijn op personen die jerrycans vullen. De politie is op zoek naar getuigen. Een Amsterdams Team Groot (TGO) doet onderzoek naar de brandstichting.

Branden als protest tegen 5G-netwerk

Het is onduidelijk of de branden steeds door dezelfde persoon of personen worden gesticht en wat het motief is. Mogelijk heeft het te maken met protest van sommigen tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat overigens geen enkel bewijs. Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

Lees ook: Anti-5G-Facebookers verheerlijken brandstichting zendmasten: ‘Steek alles wat ermee te maken heeft in brand’

Premier Mark Rutte deed vrijdag een dringende oproep om te stoppen met de ‘idiotie’ van het in brand steken van zendmasten. Volgens Rutte is het een zaak van leven en dood. “Het raakt direct de noodoproepen.” Als masten uitvallen door brand kunnen 112-oproepen niet meer worden gedaan in het gebied. Ook kan het gebeuren dat de hulpdiensten daardoor niet meer met elkaar kunnen communiceren.