Gezondheid

Boodschappen inslaan en binnen blijven: Françoise wil ontsnappen aan het coronavirus

Het nieuwe coronavirus duikt steeds dichter bij de Nederlandse grens op. Françoise uit Deventer laat niets aan het toeval over en neemt daarom alvast maatregelen. “Maar ik ben hartstikke rustig en denk er goed over na.”

Inmiddels heeft Françoise het contact met andere mensen beperkt en doet ze minder vaak boodschappen., vertelt ze aan Hart van Nederland. “Ik ga op momenten dat het niet zo druk is en sla dan iets meer boodschappen in dan normaal.”

Niet bang, maar waakzaam

Françoise zegt niet bang te zijn dat ze het coronavirus krijgt, maar wil er wel rekening mee houden. “Twee weken geleden heb ik griep gehad en het is nog niet helemaal weg. Dan ben ik eerder vatbaar. Ik wil dan geen andere mensen besmetten.”

Lees ook: Criminele ‘testen’ bejaarden op coronavirus met nieuwe babbeltruc

Mensen uit haar omgeving reageren wisselend op de voorzorgsmaatregelen . “Sommigen vinden het onzinnig en dat er te veel paniek is”, vertelt ze. “Maar we zullen het wel zien over een maand.”

‘Overheid reageert te laat’

De Deventenaar volgt op social media virologen en houdt het nieuws rondom het virus nauw in de gaten. Ze vindt dat de Nederlandse overheid te laat reageert. “Het is nu voorjaarsvakantie, mensen komen terug van wintersport. We moeten verspreiding voorkomen.”

Ondanks de adviezen van gezondheidsorganisatie RIVM, zoals het wassen van handen en hoesten in de elleboog, is Françoise er niet helemaal gerust op. “Het is een goed advies, maar ik denk niet dat iedereen het zal opvolgen.”

Hoe bereid je je voor?

Volgens prepper Nander Knobben uit het Overijsselse Harbrinkhoek is het niet echt hogere wiskunde. “Mijn advies is: denk gewoon na over wat je lekker vindt en sla daar meer van in zodat je in ieder geval meerdere dagen in huis kan overleven. Zorg in ieder geval dat er genoeg drinken in huis is.”

Knobben startte in 2016 met zijn webshop Prepz.nl en merkt dat de paniek onder de Nederlanders is toegeslagen sinds de coronauitbraak in in Italie, waar draconische maatregelen zijn genomen door dorpen en steden af te sluiten.

Knobben: “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, het is echt druk. Veel meer mensen bezoeken de site en er is een enorme aanvraag naar mondkapjes. Die zijn alleen niet op voorraad. Mensen vragen daarom ook naar gasmaskers. Het komt echt door de problemen in Italie.”