Gezondheid

Huisarts Janneke wordt tijdens vakantiebaan verliefd op Zeeland en blijft hangen

Ze zeggen altijd dat liefde onverwacht komt. Levend bewijs is de 40-jarige Janneke Kuijlen die afgelopen zomer tijdelijk de functie Zeeuwse Vakantiedokter uitoefende. De vonk met Zeeland sloeg over en Janneke heeft niet alleen besloten permanent te blijven, ze neemt ook nog eens een praktijk in Poortvliet over. Dit meldt de PZC.

De functie is in het leven geroepen door de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie (ZHC), omdat er een groot tekort aan huisartsen is in Zeeland.

Huisartsen tekort

Kuijlen trok met haar man en kinderen in een (gratis) vakantiehuis in Vrouwenpolder. Drie dagen ging ze aan het werk en vier dagen kon ze genieten van vakantie. “Zeeland is hartstikke leuk, echt leuker dan ik dacht”, zei huisarts Janneke Kuijlen toen tegen Hart van Nederland. Eerder zei de in Bergen op Zoom woonachtige Kuijlen niet te willen verhuizen en een praktijk in haar eigen stad te zoeken.

Lees ook: Vakantiedokter Janneke: ‘Ik wist niet dat het hier zo mooi was’

In de zomer verveelvoudigt het aantal inwoners in Zeeland zich door de toestroom van toeristen. Het is dan extra druk voor de toch al schaarse huisartsen. Op de oproep van het ZHC reageerden vijftig huisartsen. Uiteindelijk gingen negen huisartsen afwisselend in Vlissingen aan het werk als Vakantiedokter. Toeristen kregen flyers ter inlichting. Kuijlen hielp onder andere op Walcheren.

Het tekort aan huisartsen speelt landelijk. De grootste problemen zijn volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging behalve in Zeeland te verwachten in onder meer Noord-Holland Noord, de Drechtsteden, Flevoland, de Achterhoek, Midden-Gelderland, Drenthe, Zuid-Limburg, Groningen, Utrecht, de Rijnstreek en Noord Oost Brabant, aldus een onderzoek in 2018.

Bekijk de reportage in Hart van Nederland afgelopen zomer: