Dieren

Pluimveeorganisaties willen ophokplicht vanwege vogelgriep in Oost-Europa

Vier pluimveeorganisaties willen dat er een ophokplicht komt om de vogelgriep in Oost-Europa buiten de deur te houden. De ziekte heerst onder andere in Hongarije, Slowakije, Roemenië en Polen.

De organisaties roepen minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om niet langer te wachten en nu maatregelen te nemen.

Ophokplicht

In dat laatste land is inmiddels de Duitse grens bereikt en ook is vogelgriep vastgesteld bij een wilde vogel. “Dan kan het snel gaan. Van Polen naar Nederland is maar een dag vliegen voor sommige vogels”, zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

Zijn organisatie schreef de brief aan Schouten samen met landbouworganisatie LTO, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVB) en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (CBOK).

De vier organisaties willen dat Schouten niet wacht op een advies, maar nu al maatregelen instelt. “Als de vogelgriep hier opduikt, kost dat veel geld. We exporteren jaarlijks voor ongeveer 3 miljard aan kippenvlees”, geeft Oplaat aan. De organisaties treffen Schouten ook in Duitsland bij landbouwbeurs Grüne Woche en zullen daar hun zaak nogmaals bepleiten.

Lees ook: Eendenbedrijf Kamperveen voor derde keer getroffen door vogelgriep