Politiek

FC Den Bosch legt stadionverboden op na racistische uitingen

FC Den Bosch legt een aantal supporters stadionverboden op na ‘wangedrag’ tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior. Dit naar aanleiding van racistische uitingen van de thuisclub naar Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vanaf de tribune. Hij werd bij de wedstrijd op 17 november bejegend met sinterklaasliedjes en oerwoudgeluiden.

Het duel uit de Keuken Kampioen Divisie werd na de racistische opmerkingen even stilgelegd.

Lees ook: Duel Den Bosch-Excelsior stilgelegd wegens racistische uitingen

Racisme

De club wil volgens Omroep Brabant niet zeggen om hoeveel verboden het gaat. Het zou ook niet per direct gaat om stadionverboden in de categorie discriminatie/racisme. Het gaat nu nog alleen om wedstrijden van FC Den Bosch.

De gebeurtenis maakte veel los in Nederland. Zo maakte het Nederlands elftal een #StopRacism-foto, stonden voetballers een minuut stil bij racisme en gingen Kamerleden en Mark Rutte in gesprek met de KNVB en met clubs FC Den Bosch en Excelsior. Verder pastte FC den Bosch de wedstrijdshirt aan met de tekst ‘Samen tegen racisme’.

In november zette de KNVB als reactie op de racistische opmerkingen ‘slimme’ camera’s  in. Door geluid op te vangen, zouden raddraaiers sneller geïdentificeerd kunnen worden. Verder komt er om het aantal incidenten in de toekomst te verminderen een speciale app. Hier kunnen mensen die getuige zijn van racisme op het voetbalveld de situaties melden.

Lees ook: KNVB zet ‘slimme’ camera’s in om racisme in stadions te bestrijden