Misdaad

Iraniër (40) opgepakt in Delft om verdenking van voorbereiding aanslag Iran.

Een 40-jarige Iraniër is maandag aangehouden in Delft op verdenking van het voorbereiden van een aanslag in Iran en deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie meldt dat er in januari een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar de man naar aanleiding van informatie van de inlichtingendienst AIVD.

De verdachte zou samen met anderen bezig zijn met de voorbereiding van een of meerdere terroristische aanslagen in Iran. Wie die andere personen zijn, is nog onduidelijk. Daar loopt onderzoek naar, aldus een woordvoerder van het OM. Bij de doorzoeking van de woning van de man in Delft zijn telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen. Ook op zijn werkplek in Rijswijk is onderzoek gedaan.

De opgepakte man woonde volgens de woordvoerder al enige tijd in Nederland. Hij is actief voor de Iraanse verzetsbeweging ASMLA die is gevestigd in Nederland en Denemarken. Ook in Denemarken zijn maandag aanhoudingen verricht in het kader van het strafrechtelijk onderzoek. De Iraniër wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft maandag de Saudische ambassadeur ontboden, in verband met een “vermeende link” tussen diens land en ASMLA. De in Denemarken opgepakte leden van de groep worden tevens beschuldigd van spionage voor Saudi-Arabië. In Nederland is van zo’n aanklacht geen sprake, aldus de bewindsman.

Blok heeft de Saudische ambassadeur laten weten “dat de ongewenste activiteiten waarvan ASMLA in Denemarken wordt beschuldigd niet acceptabel zijn”. Zijn Deense ambtgenoot heeft diezelfde boodschap overgebracht aan de ambassadeur van Saudi-Arabië in Kopenhagen.

ASMLA is een organisatie die in 1999 in Iran is opgericht met als doel de bevrijding van de regio Ahwaz (Khuzastan) van Iran te bewerkstelligen. De gewapende tak van de ASMLA pleegt aanslagen in Iran, onder meer op olie- en gasvelden en op de Iraanse Revolutionaire Garde. Zo zou de verzetsbeweging samen met een andere organisatie achter de aanslag op de militaire militaire parade zitten in Ahwaz op 22 september 2018.

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijkheden de ASMLA aan te merken als een terroristische organisatie, aldus het OM.

Bron: ANP