Dieren

Dierenpark Amersfoort spot ruim 311.000 bewoners tijdens jaartelling

Met een vergrootglas de parasolmieren spotten: Dierenpark Amersfoort telt dit jaar 311.484 dierbewoners in de jaartelling. Deze telling wordt elk jaar gehouden zodat het park zeker weet dat alle aantallen nog kloppen en er niet ergens een verdwaald prairiehondje rond dolt.

De verzorgers halen zich dan ook een behoorlijke taak op de hals. “Van sommige dieren maken we dan ook een schatting.”

Parasolmieren

Het geheim achter het hoge aantal? Dat zijn de parasolmieren. “Aan de hand van de kamers die zij maken schatten wij het aantal op 308.000”, vertelt curator Nils Dijkgraaf.

Het exact tellen van elk dier lukt dus niet. Nog een voorbeeld hiervan zijn de prairiehondjes. “Het lijkt bijvoorbeeld makkelijk om ze te tellen, omdat zij zo tussen de voeten van bezoekers door kunnen lopen”, aldus Dijkgraaf. “Maar deze knaagdieren hebben diepe tunnels gegraven, dat maakt het onmogelijk om hen allemaal te tellen.”

Lees ook: Dierenpark Amersfoort viert kerst met de dieren: ‘In de kerstballen zat lekkers verstopt’

“Sommige dieren zijn bijzonder snel, dan is het best een uitdaging voor de dierverzorgers om het precieze aantal te weten te komen”, vertelt de curator. “Wij moeten creatief te werk gaan. De mantelbavianen zijn bijvoorbeeld geteld door middel van een slow motion video.”

Zo weet de dierentuin precies dat er op dit moment 58 bavianen in het park leven. Daarnaast tellen zij onder andere veertien ringstaartmaki’s, achttien pinguïns, honderd flamingo’s en uiteraard nog veel meer dieren.

Beeld: Dierenpark Amersfoort