Opmerkelijk

Carnavalsvierders opgelet: inbrekers slaan hard toe tijdens carnaval

In het zuiden van het land vieren dezer dagen niet alleen carnavalsvierders feest. Ook inbrekers kunnen vrijuit hun slag slaan. In de grootste carnavalssteden neemt het aantal inbraken met gemiddeld 72 procent toe ten opzichte van de dagen ervoor. In het algemeen gaat het om een stijging van gemiddeld 22 procent, meldt verzekeraar Interpolis.

Lees ook: Zo vier je carnaval in Mestreech, Oeteldonk en Krabbegat

In Maastricht en Breda is het inbraakrisico tijdens carnaval het grootst. De gemiddelde stijging in de carnavalsperiode in de jaren 2014 tot en met 2019 bedraagt voor Maastricht 249 procent. Voor Breda is dit 153 procent, in Eindhoven 128 procent en in Venlo 61 procent. Hekkensluiter is Tilburg met 12 procent.

Carnaval is feest van onbezorgd plezier

“Carnaval staat in het teken van onbezorgd plezier maken. Het laatste wat je dan wil is dat er bij je thuis wordt ingebroken terwijl jij staat te hossen, aansluit in de polonaise of de praalwagens bewondert tijdens een optocht. Helaas viert het dievengilde tijdens carnaval haar eigen feestje”, aldus Interpolis.

Lees ook: Politie waarschuwt horecaondernemers voor vals geld tijdens carnaval 

De verzekeraar adviseert carnavalsvierders een aantal simpele maatregelen te nemen. Zo zouden feestvierders het beste hun auto voor de deur of op de oprit kunnen laten staan. “Pak de fiets of laat je thuisbrengen met een taxi. Een typische win-winsituatie. Zo kun jij een biertje drinken en lijkt het net alsof je thuis bent.” Ook wordt geadviseerd de verlichting aan te laten, zowel beneden als boven. Buitenverlichting met een sensor bij de voor- of achterdeur is ook een goed idee: “Inbrekers werken niet graag in het zicht.”

Forse toename

Dit is de top 8 van de gemiddelde stijging -over de periode 2014 t/m 2019- van het aantal inbraken
tijdens carnaval ten opzichte van de zaterdag, zondag, maandag en dinsdag vóór carnaval:

1. Mestreech (Maastricht) – 249%
2. Kielegat (Breda) – 153%
3. Lampegat (Eindhoven) – 128%
4. Jocus (Venlo) – 61%
5. Oeteldonk (’s-Hertogenbosch) – 59%
6. Marotteriek (Sittard-Geleen) – 54%
7. Krekkelstad (Enschede) – 21 %
8. Kruikenstad (Tilburg) – 12%

Tekst: ANP / Redactie 

Foto: ANP