Misdaad

Amsterdamse wijkagent heeft geen woorden voor wapenarsenaal bij 12 en 13-jarigen

Een Amsterdamse wijkagent heeft een emotioneel bericht gedeeld op Instagram. Zijn collega’s in de wijk Buitenveldert pakten zondag een aantal jongeren van twaalf en dertien jaar aan na een melding van een straatroof. De agenten vonden daarbij een levensgevaarlijk wapenarsenaal.

“Ik heb er geen woorden voor, u wel?”, vraagt de wijkagent bij zijn bericht. Het wapenarsenaal bestond uit meerdere grote messen. De agent waarschuwt in zijn reactie dat er aanvallen aan zullen komen als er niet snel actie wordt ondernomen.

Steekpartijen met jongeren

“Beste ouders van Amsterdam en omstreken, maar eigenlijk van heel Nederland, weet u wat uw kind doet buiten op straat?”, vraagt hij zich af. “Weet u waar ze mee bezig zijn op de telefoon (want hoe denkt u dat ze hier aan komen?” Ook vraagt hij ouders of zij weleens aan hun kind vragen wat er in hun jaszak of rugtas zit.

Hij noemt ook de incidenten van de afgelopen tijd in onder meer Hoofddorp, Amstelveen, Drachten en Hoorn. “Ik zal vast nog wel een paar verschrikkelijke incidenten vergeten waarbij het de afgelopen tijd ernstig mis ging met jongeren en een mes.”

Lees ook: Hoofddorp woest na dodelijke roofoverval: ‘Dit zijn geen mensen, dit zijn beesten’

Daarmee verwijst hij onder andere naar de roofpartij vorige maand waarbij twee vijftienjarigen een Hoofddorper doodstaken. Ook werd de toen vijftienjarige Roan in half eind december neergestoken voor een café in Drachten. De jongen overleed vorige week, één dag na zijn verjaardag.

Lees ook: Honderden mensen in stille tocht Drachten voor doodgestoken Roan

‘Kom in actie!’

De politie in Haarlemmermeer deed al eerder een oproep om beter op jongeren te letten. Ook de emotionele wijkagent herhaalt die oproep. “Ouders, leraren, sportleraren, het maakt mij niet uit: bespreek dit, kom in actie! Want er gaan nog veel meer incidenten als hierboven plaatsvinden als we er met z’n allen niets aan doen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Hoofddorp, Amstelveen, Drachten, Hoorn… ik zal vast nog wel een paar verschrikkelijke incidenten vergeten waarbij het de afgelopen tijd ernstig mis ging met jongeren en een mes… vanmiddag hebben collega’s van @politie_zuid_buitenveldert een aantal jongeren aangehouden na een melding van een straatroof. U ziet hier het wapen arsenaal van de verdachten… leeftijd gemiddeld 12-13 jaar… ik heb er geen woorden voor, u wel? Beste ouders van Amsterdam e.o., maar eigenlijk van heel Nederland, weet u wat u kind doet buiten op straat?, weet u waar ze mee bezig zijn op de telefoon (want hoe denkt u dat ze hier aan komen?)… Vraagt u uw kind wel eens wat hij/zij (voornamelijk hij) in zijn jaszak of rugtas heeft zitten? Wij van @politie_zuid_buitenveldert maken ons ernstig zorgen. Ik doe daarom, net zoals eerder al door @politiehaarlemmermeer, een oproep aan ouders, leraren, sportleraren, het maakt mij niet uit: bespreek dit, kom in actie!, want er gaan nog veel meer incidenten als hierboven plaats vinden als we er met z’n allen niets aan doen… #wijzeleswegmetdatmes #jeugdzorg #ditkanzonietlanger

Een bericht gedeeld door Wijkagent_A’dam_BuitenvZO (@pol_wijkagent_buitenveldertzo) op 5 Jan 2020 om 4:23 (PST)