Weer & Verkeer

Wordt dit de warmste 17 december ooit?

Het wordt dinsdag een uitzonderlijk warme decemberdag. Zo warm zelfs, dat het kwik in Zuid-Limburg mogelijk kan stijgen naar 16 graden. Dat laat het KNMI weten. In de Randstad wordt het 12 à 13 graden en elders in het zuiden en oosten van het land zo’n 14 graden.

Dit terwijl de gemiddelde middagtemperatuur half december normaliter rond de 6 graden ligt. Het is dus uitzonderlijk warm, maar wordt hiermee een record verbroken?

Lekker zonnetje

Helaas is dit waarschijnlijk niet het geval. Juist op 17 december staan er namelijk zeer scherpe warmterecords. Op die dag in 2015 werd het op sommige plekken maar liefst 16 graden, net als vandaag. Maar het belangrijkste meetstation in De Bilt noteerde zelfs 15,3 graden. Daar wordt het vandaag waarschijnlijk niet warmer dan 13 graden.

Het warme weer wordt veroorzaakt door een matige, aan zee mogelijk vrij krachtige zuidenwind. Deze is helemaal afkomstig uit het gebied boven de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Portugal en ten westen van Marokko.

Lees ook: Krijgen we dit jaar een witte kerst?

De dag start met wolkenvelden en in het noordwesten kan in de vroege ochtend nog wat regen vallen. Verder is het overdag zonnig met velden hoge bewolking. In de loop van de middag krijgt de zon het in de westelijke helft van het land moeilijker en in de avond volgt in het westen regen.

Rest van de week

Woensdag wordt een droge dag met flinke zonnige perioden. De temperatuur is weer lager, maar nog altijd te hoog voor de tijd van het jaar. Het kwik stijgt naar 9 of 10 graden in het westen en noordwesten en naar 11 graden landinwaarts. In het oosten van Brabant en in Limburg kan het 12, misschien nog net 13 graden worden. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten.

Het weekend verloopt wisselvallig, maar zaterdag lijkt wel de beste dag van het weekend te worden. De zon schijnt dan geregeld en het blijft overdag droog. In de avond volgt regen en ook zondag is de kans op regen groot. De temperatuur is weer iets lager en stijgt op beide dagen naar 8-10 graden.

Lees ook: Eerste najaarsstorm raast over de Waddeneilanden

 

ANP