Politiek

Volkslied Wilhelmus op school leren niet verplicht, vindt commissie

Het Wilhelmus leren op school hoeft niet per se, als het aan de commissie ligt die hierover gaat. Zij presenteert volgende week een advies over de hoofdlijnen van het nieuwe lesprogramma.

De commissie vindt dat Nederlandse leerlingen wel zonder het volkslied kunnen, zegt commissielid Chantal Alkemade na berichtgeving door de NOS. Scholen leunen achterover zodra de leerlingen het volkslied kunnen meezingen, vreest ze.

 ‘Scholen maken zich te makkelijk af van kernwaarden’

De nadruk die het kabinet op het Wilhelmus wil leggen, zorgt er volgens haar juist voor dat dat scholen zich te makkelijk gaan afmaken van het onderwijs over Nederlandse kernwaarden. Dit zijn bijvoorbeeld onderwerpen als vrijheid, gelijkheid en solidariteit.

De commissieleden die de lijnen uitzetten voor het zogeheten burgerschapsonderwijs, willen scholen zelf de vrijheid geven om te beslissen of ze iets doen met het volkslied. Ze moeten aandacht schenken aan ‘nationale symbolen’, maar mogen zelf kiezen hoe ze dat doen. “Dan kunnen heel verschillende scholen uit Amsterdam, Zwolle of Groningen hun lessen afstemmen op hun leerlingen”, zegt Alkemade.

Kabinet voor verplichting

Verantwoordelijk minister Arie Slob houdt vooralsnog vast aan het regeerakkoord. Hij noemt de voorstellen van de commissie “bouwstenen”, die “verder moeten worden uitgewerkt”.

Dat is de minister geraden ook, volgens Tweede Kamerlid Michel Rog van regeringspartij CDA. “De minister heeft zich te houden aan het regeerakkoord. Daarin staat duidelijk dat leerlingen in het belang van onze Nederlandse identiteit het Wilhelmus zullen gaan leren.”

PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt de voorstellen van de commissie “onacceptabel”. Hij meent dat de commissie het beter denkt te weten dan het kabinet, het regeerakkoord en de Tweede Kamer. “En minister Slob⁩ vindt het allemaal best,” reageert hij.

Lees ook: Lerarentekort zorgt voor onrust in het onderwijs, nieuwe staking op komst

ANP