Misdaad

Valse betalingsmail zorgverzekeraar CZ in omloop: zo voorkom je deze oplichting

Er gaan valse e-mails rond met de melding dat de ontvanger een betalingsachterstand heeft bij zorgverzekeraar CZ. Deze betalingsachterstand zou 331,74 euro zijn en moet op zeer korte termijn betaald worden.

De zorgverzekeraar waarschuwt op haar site voor de e-mails en zoekt uit wie erachter zit. Ontvangers van de mail moeten uiteraard niet op een link in de mail klikken, al is het bericht nauwelijks van echt te onderscheiden.

De valse email is volgens de verzekeraar te herkennen aan het bedrag van 331,74 en de mededeling dat een ‘korte betaaltermijn’ van kracht is. Volgens CZ worden klanten altijd een redelijke betaaltermijn aangeboden. Bovendien worden onbekende relatienummers gebruikt in de mail.

Lees ook: Online veiligheid? ‘Mensen vinden cyberveiligheid complex’

Zo herken je valse berichten

De zorgverzekeraar geeft verschillende tips op de site om valse berichten te herkennen. Zo zou alleen deurwaarder GGN namens CZ  sms-berichten sturen naar klanten met een betalingsachterstand. Via een brief van GGN en CZ zijn de klanten hiervan dan al op de hoogte gebracht.

In de sms-berichten van GGN staat een bedrag, dossiernummer en een link naar een veilige betaalomgeving. Verder worden er nooit rekeningnummers genoemd en staat er altijd in dat GGN de afzender is.

De verzekeraar geeft aan alleen te bellen wanneer er een vraag is gesteld of een klacht is ingediend en zou nooit bellen om gegevens op te vragen. Voor e-mails gebruikt de verzekeraar AcceptEmails en maakt ze gebruikt van iDeal. De mails bevatten nooit betaalgegevens en komen nooit onverwachts en alleen wanneer u iets heeft gekocht.

Lees ook: De verzekering oplichten? Dit zijn de populairste trucs

Beeld: CZ