Opmerkelijk

Waterschap: rioolwater kan veel zuiverder door beter benutten technieken

Rioolwater zuiveren kan waarschijnlijk ook door bestaande zuiveringsinstallaties beter te benutten. Waterschap Vechtstromen begint in Emmen een project waarin een slimmere toevoer van afvalwater moet leiden tot een beter eindresultaat.

Bestaande installaties

Meer medicijnresten, landbouwgif en hormonen uit rioolwater halen kan met dure nieuwe technieken. Het kan daarentegen waarschijnlijk ook door bestaande zuiveringsinstallaties beter in te zetten. Waterschap Vechtstromen begint in Emmen een project waarin een slimmere toevoer van afvalwater moet leiden tot een beter eindresultaat. Schoner water met minder zogeheten microverontreinigingen zou dan het resultaat zijn.

Lees ook: Veel minder drugsafval gedumpt: aantal gevallen binnen jaar gehalveerd

“Op de langere termijn ontkomen we niet aan nieuwe technieken, maar het is veel te duur om die op korte termijn overal in Nederland te bouwen,” vertelt een woordvoerder van het waterschap. ”Onze vraag was: hoe kunnen we met wat er al staat er meer uitwringen?”

Rioolpompen

Waterschap Vechtstromen zoekt de oplossing in een zo gelijkmatig mogelijke toevoer. Om dat te bereiken, worden de rioolpompen zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. “Nu kan het nog dat de pompen het ene kwartier allemaal aanstaan en het andere kwartier allemaal uit.” reageert de woordvoerder verder. ”We denken dat we betere resultaten kunnen krijgen als de pompen meer naar elkaar gaan kijken.”

Als dat lukt, blijft het vervuilde water langer in de zuiveringsinstallatie. Daar halen bacteriën de verontreiniging eruit. De proef in Emmen moet dit najaar beginnen.

ANP