Misdaad

Insulinemoordenaar Rahiied A. krijgt twintig jaar cel, tbs en een beroepsverbod van 25 jaar

De rechter heeft donderdag in de rechtbank van Rotterdam besloten dat leerlingverpleger Rahiied A. twintig jaar cel met tbs met dwangverpleging en een beroepsverbod van 25 jaar krijgt. Dit voldoet aan de eis van het OM. De 23-jarige man zou verantwoordelijk zijn voor de dood van vier ouderen.

Hij zou hebben geprobeerd om nog zeven ouderen om het leven te brengen door ze onnodig insuline toe te dienen. De rechtbank nam het advies ‘verminderd toerekeningsvatbaar’ over.

‘Uit op complimentjes’

“Jij hebt die mensen ernstig ziek gemaakt”, aldus de rechter. “Hun dood komt voor jouw rekening. Op zoek naar spanning en sensatie heb je gespeeld met de levens van bewoners van verzorgingsinstellingen. Deze mensen waren allemaal afhankelijk van de zorg die jij had moeten bieden.”

De verdachte wilde graag arts zijn, met bijbehorende dynamiek en drama, en hij wilde waardering krijgen, stelden psychiatrisch deskundigen. A. was in opleiding tot verpleger maar drie stages werden afgebroken, onder meer vanwege diefstal van geld. Toch kon hij bij diverse instellingen aan de slag, als stagiair of invalkracht. Hij had smoesjes over zijn ontbrekende diploma en loog over een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Lees ook: OM wil Rahiied A. 20 jaar achter slot en grendel voor insulinemoorden

De moorden en moordpogingen zouden volgens het Openbaar Ministerie zijn gepleegd tussen juni 2016 tot zijn aanhouding in november 2017, op bewoners van vier verpleeg- en verzorgingsinstellingen in de regio Rotterdam.

Volgens zijn advocaat heeft hij dat niet ‘willens en wetens’ gedaan, maar was hij uit op complimentjes. Als motief gaan de aanklagers vooral uit van een doktersfantasie.