112

'Politiek slaat plank mis met vuurwerkbeleid, agenten lopen gevaar tijdens de jaarwisseling'

De maatregelen die het kabinet in de zomer heeft afgekondigd tegen het afsteken van het zwaarste vuurwerk, zijn onvoldoende. Dit schrijft korpschef Erik Akerboom samen met voorzitters van de centrale ondernemingsraad en de politiebonden in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief staat dat agenten en hulpdiensten in de nieuwjaarsnacht te weinig zouden worden beschermd. Het verbod haalt het risico voor hulpverleners dat er knalvuurwerk naar ze wordt gegooid namelijk niet weg, stelt Akerboom.

“Verbod dekt niet juiste vuurwerk’

De politie pleitte eerder al, net als de Onderzoeksraad voor Veiligheid, voor een algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Het kabinet koos er toen voor gemeenten alleen de mogelijkheid te geven om in bepaalde gebieden een vuurwerkverbod in te stellen. Dit leidt volgens Akerboom tot een “lappendeken” die juist voor onoverzichtelijke situaties zorgt. “Ik voorzie dat een willekeur aan lokale verboden de handhaving van de openbare orde een stuk complexer maakt”, schrijft de korpschef.

Het gaat bij het nu bestaande verbod bijvoorbeeld om Chinese rollen. “Dat is nu juist het type vuurwerk dat niet naar politiemensen en hulpverleners wordt gegooid of geschoten,” reageert Akerboom. De korpsleiding kondigde in juli al aan zelf maatregelen te nemen om agenten extra te beschermen. Er zijn geavanceerde oordoppen aangeschaft om de 17.000 politiemensen die in de nieuwjaarsnacht actief zijn te beschermen tegen blijvende gehoorbeschadiging.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over maatregelen die tijdens de jaarwisseling worden genomen om de veiligheid te vergroten.

Lees ook: Tiener (17) raakt vingers kwijt door zwaar en illegaal vuurwerk