Politiek

D-day voor staatssecretaris Menno Snel om toeslagenaffaire: overleeft hij het nieuwe debat?

Is Menno Snel nog de juiste man om de problemen bij de Belastingdienst op te lossen? In de Tweede Kamer is opnieuw een emotioneel en beladen debat over de toeslagenaffaire, die zich maar blijft voortslepen. De steun voor de staatssecretaris brokkelt intussen af.

Vanaf ongeveer 14.00 uur moet Snel zich verantwoorden in het parlement. Het belangrijkste onderwerp: de zwartgelakte dossiers die vorige week bij gedupeerde ouders op de mat vielen. Zij moesten duizenden euro’s terugbetalen aan de Belastingdienst omdat hun toeslagen werden stopgezet, onterecht bleek achteraf.

Lees ook: Woede en verbijstering over zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag

Wat willen gedupeerden?

De gedupeerde ouders reageren wisselend op de vraag of de staatssecretaris wat hun betreft mag blijven zitten. Enkele ouders zeggen tegen Hart van Nederland dat ze denken dat Snel de persoon is om de Belastingdienst te veranderen. Anderen vinden dat hij snel zijn biezen moet pakken.

Precies twee weken geleden was het vorige debat over de toeslagenaffaire. De staatssecretaris lag toen flink onder vuur, maar kreeg genoeg steun om een motie van wantrouwen te overleven. Hij beloofde werk te maken van een “cultuurverandering” bij de Belastingdienst.

Woede blijft aanhouden

Dat lijkt nog niet echt te zijn gelukt, want vorige week ging het opnieuw flink mis. De zwartgelakte dossiers bij de gedupeerde ouders waren voor SP-Kamerlid Renske Leijten de reden om een nieuw debat aan te vragen.

Wat ook niet helpt, is dat de Belastingdienst maandag op het laatste moment een afspraak afzegde waarbij ouders uitleg zouden krijgen over hun dossiers. Volgens een woordvoerder ging het om een misverstand.

Lees ook: Belastingdienst zegt afspraak met gedupeerden toeslagenaffaire uur van tevoren af

Het “misverstand” leidde opnieuw tot verbijsterde reacties. Het wekt in ieder geval niet het beeld van een Belastingdienst die er alles aan doet om gedupeerde ouders te helpen, vinden veel mensen.

Steun van de coalitie?

Binnen de coalitie wil niemand zeggen of de staatssecretaris woensdag het veld moet ruimen vanwege de toeslagenaffaire. Maar de partijleiders zijn een stuk minder stelling over zijn aanblijven, zag politiek verslaggeefster Charlotte Nijs. “De fractievoorzitters zeiden eerst dat Snel de juiste man was om deze affaire op te lossen, maar deze week was dat enthousiasme al een stuk minder.”

Lees ook: Boze toeslagvader doet aangifte tegen Belastingdienst: ‘Ze hebben mijn leven kapotgemaakt’

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en CDA-voorman Pieter Heerma wilden er dinsdag voor de camera van Hart van Nederland helemaal niets over zeggen. Heerma liep zelfs weg bij de vraag of Snel wat hem betreft mocht aanblijven.

D66-leider Rob Jetten en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wilden wel hardop zeggen dat ze nog vertrouwen hebben in de geplaagde staatssecretaris. Maar veel oppositiepartijen denken daar anders over.

En dus is de vraag of er nog genoeg steun is voor Snel. Of kiest hij er misschien zelf voor om op te stappen vanwege de toeslagenaffaire?