Opmerkelijk

Een kerstpakket? Nederlanders willen liever een luxe gadget van werkgever

Nederland is niet meer zo’n grote fan van het traditionele kerstpakket. Liever ontvangen we als kerstgeschenk een hippe gadget, zoals bijvoorbeeld een activitytracker of powerbank.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Allgifts. Bij kerstgeschenken wordt vaak één product gegeven. Ook is onderzocht hoeveel geld werkgevers besteden aan een kerstpakket en wat de perfecte samenstelling dan wel is. Bovendien blijkt dat we behoorlijk wat eisen hebben als het gaat om ons kerstcadeau.

Fan van technologie

“Naar schatting worden er rond de kerst wel twee keer zoveel gadgets besteld als in de rest van het jaar”, merkt accountmanager Eva van Huffelen van Allgifts. Het onderzoek bevestigt deze
uitspraak: 34 procent van de mensen geeft aan het allerliefst een technologisch artikel te ontvangen.

Na gadgets is woondecoratie het meest gewild. Die categorie krijgt twintig procent van de stemmen. Een kleiner percentage ontvangt graag verzorgingsproducten.

Een kerstpakket kost gemiddeld 43,50 euro per werknemer. Iemand die gehuurd wordt van een ander bedrijf krijgt meestal een cadeau van ongeveer 24,50 euro. Goed nieuws voor volgend jaar, want de overheid wil de bestedingsruimte verhogen. Grote kans dus dat de kerstcadeaus volgend jaar een nog hogere waarde hebben.

Lees ook: Vooral met Kerst geven Nederlanders elkaar cadeaus

Ondanks alle moderne wensen geven ontvangers hun kerstbeloning gemiddeld een 7,8 als waarderingscijfer. Inkopers lijken dus wel degelijk goed te weten wat voor cadeau de ontvanger graag krijgt. Dankzij kerstcadeautjes voelen de meeste werknemers zich gewaardeerd.

Liefst etenswaren in kerstpakket

Van de werkgevers koopt ongeveer de helft zelf de kerstgeschenken en –pakketten in. Hierbij kun je denken aan de traditionele kerstartikelen zoals kaarsjes, mokken en winterse lekkernijen. Maar tegenwoordig is 35 procent meer fan van één kerstgeschenk. Als we een kerstpakket krijgen, hebben we het liefst een combinatie van een kerstgeschenk en eetwaren.

Van de werkgevers die kerstgeschenken inkopen zoekt de helft naar iets wat op de eerste plaats past bij het bedrijf, boven wat de ontvanger wenst te krijgen.

Het ideale cadeau zou dus een gadget zijn, maar daar zitten nog wel wat eisen aan: hij moet lang meegaan, plasticvrij verpakt zijn en hij moet passen bij het bedrijf.