Politiek

Medewerker ProDemos weg om ongewenst gedrag

DEN HAAG (ANP) – ProDemos, een instituut dat uitlegt geeft over de spelregels van de democratie en de rechtsstaat, heeft een medewerker ontslagen nadat over hem meldingen van grensoverschrijdend gedrag waren binnengekomen. Dat bevestigt het instituut na berichtgeving door de NOS.

ProDemos laat weten dat de directie in februari een eerste melding kreeg over grensoverschrijdend gedrag van de man. Hij is nog dezelfde dag geschorst. Later kwamen er meer meldingen over hem binnen.

De directie stelde op basis van de klachtenregeling ongewenste omgangsvormen een onderzoek in. Uit dit interne onderzoek kwamen aanwijzingen over ,,ernstig verwijtbaar gedrag” van de medewerker naar voren. Op basis van de uitkomst van dit onderzoek is de arbeidsovereenkomst met hem beëindigd. Hij had een leidinggevende functie bij ProDemos.

Volgens de NOS waren alle slachtoffers van het ongewenste gedrag mannen. ProDemos wil dat uit privacyoverwegingen niet bevestigen. Om die reden wil het instituut ook niet zeggen hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van het gedrag van de medewerker.