Weer & Verkeer

Berg je maar: 'kerstuittocht' zorgt vrijdag voor een vroege en drukke spits

Het begin van de kerstvakantie zorgt komende vrijdag voor een vroege avondspits, verwacht de ANWB.  De meeste files in de ‘kerstuittocht’ worden voorzien richting de Veluwe, de grens met Duitsland en in het zuiden van het land.

Veel Nederlanders hebben vrijdag hun laatste werkdag van 2019 en sommigen gaan lekker op wintersport. In het buitenland wordt het dan ook druk op de wegen naar de skigebieden in de Alpen.

Flinke files

In Duitsland komt de drukte zaterdag op gang. Files worden onder meer voorzien op de A3/A9 tussen Frankfurt en München. Ook op de wegen in Oostenrijk en Zwitserland moeten vakantiegangers zaterdag rekening houden met files naar de ski-oorden. Knelpunten zitten onder meer bij Salzburg en de Fernpasroute.

Lees ook: Krijgen we dit jaar een witte kerst?

In Zwitserland is onder meer geduld nodig voor de St. Gotthardtunnel. De grootste drukte naar de skigebieden in Frankrijk wordt op zaterdag 21 en 28 december verwacht, onder meer rondom Parijs.

Voordeel is wel dat velen hun laatste werkdag hebben aankomende vrijdag er twee weken volgen van relatieve rust op de wegen in Nederland, aldus de ANWB.

ANP