Half jaar voorwaardelijk voor vrouw die twee Polen doodreed na epileptische aanval

Julia H., de vrouw die in 2014 twee Polen doodreed na een epileptische aanval, is in hoger beroep veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf. Ook is ze haar rijbewijs de komende zes jaar kwijt.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag in hoger beroep bepaald. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde H. vorig jaar tot twee jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar.

De 54-jarige vrouw uit Rockanje reed op 30 mei 2014 een man (29) en vrouw (23) uit Polen aan in Hellevoetsluis. De vrouw overleed ter plekke aan haar verwondingen, de man bezweek een paar uur later in een ziekenhuis.

Het fatale ongeluk gebeurde op een recht stuk op de Haringvlietweg. Volgens verklaringen van ooggetuigen remde de vrouw niet af en week ze ook niet uit. Zelf zegt ze zich niets te kunnen herinneren van de aanrijding.

Epileptische aanvallen

De advocaat-generaal had in het hoger beroep een lagere straf geëist, omdat H. hersenletsel heeft en het ongeval haar daarom niet zou kunnen worden verweten. Het gerechtshof ging daar niet in mee en verweet H. dat ze achter het stuur is gaan zitten terwijl ze weet dat ze een epileptische aanval kan krijgen.

Lees ook: Vrouw die dodelijk ongeluk veroorzaakte niet schuldig bevonden door hersenletsel

Het hof veroordeelde haar ook omdat ze drie dagen na het ongeluk weer in de auto stapte, terwijl haar rijbewijs was ingevorderd. De vrouw raakt haar rijbewijs daarom de komende zes jaar kwijt. Wel werd H. vrijgesproken van de beschuldiging dat ze zou hebben gelogen om haar rijbewijs na een eerdere invordering terug te krijgen wegens gebrek aan bewijs.

Eerdere aanrijdingen

Julia H. liep in 1992 hersenletsel op door een trap van een paard, waardoor ze epileptische aanvallen kreeg en haar karakter ingrijpend veranderde. Voorafgaand aan het ongeval in Hellevoetsluis had ze al acht aanrijdingen veroorzaakt, waarschijnlijk ook door epileptische aanvallen achter het stuur.

Door het hersenletsel is ze volgens het hof wel sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: ANP