Weer & Verkeer

Elke dag worden 150 fietsers beboet vanwege het appverbod

In juli en augustus hebben gemiddeld 150 fietsers per dag een boete gekregen omdat ze hun telefoon vasthielden. In de provincie Utrecht worden relatief de meeste bekeuringen uitgedeeld voor het negeren van het appverbod: ongeveer acht prenten per tienduizend inwoners.

Een boete voor het vasthouden van een telefoon tijdens het fietsen is 95 euro. Volgens het Centraal Justitieel Incassobureau is sinds de invoering van het appverbod ruim 878.000 euro opgehaald. Het verbod ging op 1 juli in.

Lees ook: Ruim 9200 boetes voor appen op de fiets, vooral jongeren negeren verbod

Texel en Terschelling

Opvallend is dat Texel en Terschelling het hoogst scoren op de boetelijst. Zo worden er op het eerste Waddeneiland ruim 33 bekeuringen op tienduizend inwoners uitgedeeld. Dit komt waarschijnlijk door de toeristen die in de zomermaanden het eiland bezoeken.

Verder houden veel fietsers in de studentensteden Delft (23,4 boetes) en Utrecht (19,7 boetes) zich niet aan het appverbod. Ook in Goes (16,7) en Weert (16,3) zijn relatief veel fietsers ongehoorzaam. Het landelijk gemiddelde is ruim vijf boetes per tienduizend inwoners.

Jongeren negeren appverbod

Eerder is uit onderzoek van Stichting TeamAlert en Samsung gebleken dat vier op de vijf jongeren ondanks het verbod nog steeds op hun telefoon zit tijdens het fietsen.

Lees ook: Smartphoneverbod op de fiets heeft weinig effect: veel jongeren doen het nog steeds

Bekijk hieronder hoeveel boetes er in jouw gemeente worden uitgedeeld.