Politiek

Dit zijn de bijzondere verhalen achter Prinsjesdag

Het is weer de derde dinsdag van september, Prinsjesdag! Het is een dag vol tradities, met een koets, een troonrede, en natuurlijk een koffertje. Wist je dat het oorspronkelijke koffertje ooit voor 3,50 gulden werd gekocht bij een leerhandel om de hoek? Of dat de Ridderzaal ooit de plek was waar de Staatsloterij werd getrokken? De bijzondere verhalen achter de vaste tradities van Prinsjesdag lees en zie je hier.

De traditie van Prinsjesdag begon ruim twee eeuwen geleden, nadat Nederland in 1813 onafhankelijk werd van het Napoleontische Frankrijk. Maar het echte begin is in nevelen gehuld. Er zijn geen documenten meer die precies weergeven waarom het begin van het parlementaire jaar zo wordt ingevuld. Nederland, dat altijd een republiek was geweest maar nu een koninkrijk werd, keek waarschijnlijk voor inspiratie naar de andere koninkrijken in Europa, zoals het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Deze Prinsjesdagplannen lekten al uit

De Troonrede wordt door de Koning voorgedragen in de Ridderzaal, het oudste gebouw van Den Haag. Maar het was niet altijd een plek voor ceremonies. Ooit waren er markten, en stond het bekend als ‘de Loterijzaal’. Het was namelijk de plek waar de Staatsloterij werd getrokken. Pas in de negentiende eeuw werd de naam Ridderzaal gebruikt, omdat dat een romantischer beeld van de plek gaf.

Stijl

In de loop van jaren werd van alles aan Prinsjesdag toegevoegd. Sinds 1903 is een van de meest beeldbepalende elementen van de dag, de Gouden Koets, in gebruik genomen. De traditie van het koffertje van de minister van Financiën is nog recenter. In 1947 was minister Lieftinck de eerste. Hij wilde de Rijksbegroting in stijl presenteren, maar ook niet te duur want na de Tweede Wereldoorlog moest het hele land het met minder doen. Het oorspronkelijke koffertje liet Lieftinck door een van zijn ambtenaren bij de dichtstbijzijnde leerhandel halen, voor welgeteld 3,50 gulden.

Lees ook: Stel je vraag aan de minister van Financiën

Zo is de traditie van Prinsjesdag over de jaren heen best wel veranderd, maar de kern is hetzelfde gebleven: het is een moment voor de Koning en de politiek om het parlementaire jaar te openen ten overstaan van het Nederlandse publiek. Hoe dat eruit ziet, en wat de impact van de plannen zullen zijn, dat zie je dinsdagavond bij Hart van Nederland.