Weer toename excuses bij vrijlating en verlof 

Vorig jaar heeft het Informatiepunt Detentieverloop (IDV) van het Openbaar Ministerie 43 keer verontschuldigingen gemaakt aan slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden, omdat zij te laat waren ingelicht over vrijlating, ontsnapping of verlof van daders.

De cijfers schommelen door de jaren heen nogal, zo blijkt uit het overzicht over 2016 dat advocaat Sébas Diekstra verkreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur (Wob). In 2015 gebeurde het negentien keer dat slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden te laat ervan in kennis werden gesteld.

In 2014 ging het om 61 meldingen die te laat werden gedaan. Volgens de regels moeten slachtoffers en nabestaanden minimaal een week van tevoren worden geïnformeerd.

Onverwacht

Die meldingen moeten voorkomen dat slachtoffers van zware misdrijven onverwacht de dader tegen het lijf lopen. De regels gelden als de dader minimaal acht jaar cel of tbs heeft gekregen, of als de slachtoffers in de rechtszaal spreekrecht hebben gehad.

De cijfers worden bijgehouden sinds 2012. Toen waren er nog 265 te late meldingen.

Advocaat Sébas Diekstra: ,,De problemen bij het tijdig doen van meldingen aan slachtoffers en nabestaanden zijn al jaren bekend. Dat het nog altijd fout gaat is werkelijk een schande.’’ Diekstra houdt zich onder meer bezig met de rechten van slachtoffers en nabestaanden.


Dat het nog altijd fout gaat is werkelijk een schande.

– Advocaat Sébas Diekstra


Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) kondigde in februari aan te onderzoeken hoe kan worden voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden te laat worden ingelicht. Hij zei dat naar aanleiding van de excuses die vader Martin Huisman van ‘het meisje van Nulde’ kreeg omdat hij pas laat op de hoogte was gesteld van het verlof van tbs’er Mike J., de man die zijn dochter om het leven bracht.

Blok zei met de Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie te gaan praten om te kijken hoe de samenwerking beter kan en of de geldende termijnen afdoende zijn.