112

Volkert van der Graaf vast in trein, zaak aangehouden

De zaak van Volkert van der Graaf is dinsdag aangehouden. Dit omdat Volkert zelf niet aanwezig kon zijn. De rechtbank in Amsterdam zou zich buigen over de vraag of hij opnieuw de gevangenis in moet. De moordenaar van Pim Fortuyn was onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten, maar heeft die voorwaarden volgens het Openbaar Ministerie (OM) geschonden.

De zitting zou eigenlijk om 13.30 uur beginnen, maar dat ging niet omdat Volkert van der Graaf zelf niet aanwezig was. Hij zou met de trein komen, maar door de stroomstoring en daarop volgende problemen op het spoor, was hij niet op tijd aanwezig bij de rechtbank.

De moordenaar van Pim Fortuyn had tot 14.30 uur om zich naar de rechtbank te begeven. Aangezien Volkert van der Graaf er toen nog niet was, is de rechter alsnog begonnen met de zitting zonder Van der Graaf. Daarna werd besloten om de zaak aan te houden. Volgens de rechter is sprake van overmacht.

Volkert van der Graaf vervroegd vrij

Op 24 maart 2014 maakte toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, bekend dat Volkert van der Graaf vervroegd vrij zou komen. Hij kreeg onder meer als voorwaarden mee dat hij geen contact mocht zoeken met de nabestaanden van Fortuyn of met de media. Verder moest hij zich regelmatig melden bij de reclassering en was hij verplicht om evaluatiegesprekken met het OM te voeren. Welke van de voorwaarden Van der G. volgens het OM geschonden heeft, moet blijken tijdens de zitting.

Simon Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, laat weten blij te zijn dat justitie zich buigt over de zaak. Echter is hij niet van plan bij de zitting aanwezig te zijn. “Ik volg het op de voet, alleen ik heb helemaal geen zin in dit circus. Ik hoef die gek ook niet te zien. Het is elke keer wat.”