112

Schipper Gijs mag eindelijk weg na stuwdrama Grave

Goed nieuws voor schipper Gijs Rink. Donderdag komt er een boot van Rijkswaterstaat om hem en nog een aantal andere schepen naar Grave te begeleiden. De schipper kreeg het verlossende telefoontje woensdagavond.

Rink kwam met zijn schip ‘Con Zelo’ vast te zitten in de haven van Heijen, waar hij ‘gevangen’ ligt tussen twee stuwen, nadat de stuw in Grave een week geleden werd geramd door een schip. Rink vreesde met een enorme schadepost te maken te krijgen om dat elke dag dat hij stilligt hem 1600 euro zou gaan kosten. Eerder liet Rijkswaterstaat nog weten dat het nog wel een tijdje zou duren voor er een oplossing zou komen voor Gijs, maar dat blijkt nu mee te vallen.

Hij mag dus onder begeleiding wegvaren. Maar dat gaat wel langzaam volgens Rink. “Het moet allemaal heel  voorzichtig, want we moeten er natuurlijk voor zorgen dat de oevers niet beschadigd raken.”  Volgens de schipper heeft Rijkswaterstaat eerst gepeild waar gevaren kan worden en blijkt de route bevaarbaar. De boot van Rijskwaterstaat zal drie schepen naar Grave begeleiden.

Inmiddels is Rijkswaterstaat ook bezig om een derde noodpomp te plaatsen, waardoor aan het eind van de week weer beperkt scheepvaartverkeer mogelijk zou moeten zijn op het Maaswaal-Kanaal.

Hart van Nederland bezocht schipper Gijs Rink woensdag, toen zijn situatie nog uitzichtloos leek. Deze reportage kun je hieronder bekijken.