Politiek

Rutte: nazi-opmerkingen Erdogan zeer ongepast

Premier Mark Rutte noemt de opmerkingen van de Turkse president Erdogan, dat Nederlanders ‘nazi-overblijfselen en fascisten’ zijn, bizar en zeer ongepast. Hij zei dat zaterdagmiddag in Breda op een VVD-campagne-activiteit op de Grote Markt.

Rutte herhaalde wat vicepremier Asscher eerder zaterdag ook al zei, dat Nederland zich niet laat chanteren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde zaterdag hard naar Nederland. Dit nadat Nederland de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu had ingetrokken. ‘Nederland moet gaan nadenken over hoe hun vliegtuigen gaan landen in Turkije. Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten’, zei Erdogan volgens CNN Türk. Volgens de krant Daily Sabah verwees de president naar diplomatieke vluchten.

Erdogan trok volgens de krant fel van leer tegen Nederland tijdens een publieke bijeenkomst in Istanbul. Hij beschuldigde de Nederlandse autoriteiten ervan de uitkomst van het Turkse referendum te willen beïnvloeden. ‘Onze burgers die daar wonen zullen Nederland het beste antwoord geven in het komende referendum’, aldus de president.