Rechtszaak rondom vliegverbod klokkenluider Defensie

Klokkenluider Victor van Wulfen staat maandag lijnrecht tegenover zijn werkgever Defensie in de rechtszaal. Van Wulfen is het niet eens met het vliegverbod dat zijn werkgever hem oplegde.

Het vliegverbod is opmerkelijk gezien de geschiedenis die Van Wulfen heeft met zijn werkgever. Van Wulfen trok vijf jaar geleden aan de bel over de vliegveiligheid op vliegbasis Eindhoven. Hij was daar destijds werkzaam als piloot op een Hercules-vrachtvliegtuig.

Zijn kritische blik werd niet gewaardeerd en Van Wulfen werd zelfs op non-actief gesteld. De Onderzoeksraad Integriteit Overheid nam de zaak echter onder de loep en Van Wulfen werd in 2015 in het gelijk gesteld waarna hij weer aan het werk kon bij 334 Squadron van de Kustwacht, tevens een onderdeel van defensie.

De geschiedenis achtervolgt Victor nog steeds. Onlangs heeft hij namelijk te horen gekregen dat hij bij zijn huidige werk bij de kustwacht tot nader order niet mag vliegen. Volgens Defensie omdat ‘er twijfel is aan de fitheid van een vlieger’. Volgens Victor is er geen reden tot twijfel. Hij haalde onlangs weer met vlag en wimpel zijn brevet.