112

Problemen met roet na raffinaderijbrand ExxonMobil

Omwonenden van de raffinaderij van ExxonMobil in de Rotterdamse Botlek hebben dinsdagochtend het advies gekregen voorlopig geen gewassen van volkstuinen te eten.

Ook moeten zij huidcontact voorkomen met neergeslagen roetdeeltjes, waarschuwen de hulpdiensten via Twitter.

Leo Hokke van de Volktuinvereniging Heenvliet maakt zich zorgen over de grote incidenten die zich snel opvolgen en heeft al zijn leden een waarschuwingsbericht gestuurd: “Ik ben wel wat gewend, want ik woon hier al zestig jaar. Maar nu volgen de incidenten zich toch snel op, dan ga je je afvragen hoe het zit met de veiligheid.”


‘Nu volgen de incidenten zich toch snel op, dan ga je je afvragen hoe het zit met de veiligheid’

– Leo Hokke, voorzitter Volktuinvereniging Heenvliet


De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft onderzoekers naar de Rotterdamse raffinaderij van ExxonMobil gestuurd, waar maandagavond een grote brand woedde. Ze doen eerst een verkennend onderzoek. ,,We hebben te weinig informatie om te kunnen beoordelen of dit een voorval is dat wij verplicht moeten onderzoeken vanwege onze wettelijke taak”, legt een woordvoerder van de OVV uit.

Het verkennende onderzoek gaat zowel over de brand zelf als over de communicatie, waarin een aantal dingen misging. Zo verzond de Veiligheidsregio een NL Alert, een waarschuwingsbericht dat mensen in de buurt op hun telefoon krijgen, maar daar stond niet ingevuld waar de brand woedde. Dat werd enkele minuten later rechtgezet in een tweede bericht. Maar de website Rijnmondveilig.nl, waarop meer informatie zou verschijnen, raakte vervolgens overbelast en was ongeveer drie kwartier onbereikbaar.