112

Politie arresteert 13 verdachten na onderzoek schietpartijen Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft in totaal 13 verdachten in de leeftijd tussen de 20 en 26 jaar oud aangehouden na onderzoek naar het verschillende schietpartijen die de stad teisterden tussen september en december vorig jaar.

Vier van de dertien personen werden eind maart al opgepakt, de rest van de groep werd opgespoord  en gearresteerd na een breed onderzoek door van de politie.

Tussen september en december schrok Rotterdam-Zuid op door een reeks schietpartijen in de openbare ruimte. Het vermoeden van een verband tussen de schietpartijen was er, maar kon niet worden bewezen. Korpschef Frank Paauw indertijd: “Het kan het niet zo zijn dat deze schietincidenten het Rotterdamse straatbeeld op Zuid gaan bepalen. Koste wat het kost willen we voorkomen dat er straks onschuldige slachtoffers vallen.”

Speciaal onderzoeksteam

Voor het onderzoek naar de schietpartijen is er een speciaal onderzoeksteam opgericht. Twintig rechercheurs onderzochten de verschillende zaken en kwamen zo op het spoor van verdachten. Al snel bleek dat de verdachten, én soms ook de ‘slachtoffers’, deel uitmaakten van een overlastgevende en criminele groep die in wisselende samenstellingen verantwoordelijk werden gehouden voor onder andere inbraken, overvallen, ripdeals en schietpartijen. Er werd samengewerkt, maar ook over en weer op elkaar geschoten.

Bekende van de politie

Op verschillende camerabeelden werden de verdachten al snel herkend als leden van een criminele groep, bekend bij het basisteam op Rotterdam-Zuid. Een aantal leden van deze groep werd al nauwgezet door de politie,  het Openbaar Ministerie en de gemeente Rotterdam in de gaten gehouden. Er werd gestart met preventief fouilleren, gerichte controles op personen en horeca en er werden camera’s  geplaatst. Hierdoor beschikte het basisteam over een schat aan informatie; wie is bevriend met wie, in welke auto’s rijden ze en waar verblijven ze. “Bij controles droegen de verdachten regelmatig kogelwerende vesten”, aldus onderzoeksleider Niek Wennink.

Schietpartijen Rotterdam

Door de hoeveelheid informatie kan de politie in Rotterdam de verdachten linken aan de volgende schietpartijen;

  • 2 schietpartijen aan de Polderlaan en Putseplein op 21 en 24 september 2016,
  • Een woningoverval op de Oranjeboomstraat op 18 november 2016 waarbij het slachtoffer onder bedreiging van een vuurwapen werd gesommeerd een groot bedrag af te geven en met het vuurwapen tegen zijn hoofd werd geslagen.
  • Een woningoverval op de Bermdijk op 27 november 2016, waar het slachtoffer in zijn woning door een aantal verdachten werd mishandeld, gekneveld, bedreigd met een vuurwapen en de pincode van zijn pinpas werd afgegeven, waarna er geld van zijn bankrekening werd opgenomen.
  • Een gijzeling op de Zevenkampsering waarbij de twee 30-jarige slachtoffers naar de woning werden gelokt, daar tegen hun wil werden vastgehouden, bedreigd met vuurwapens en werden afgeperst.
  • Een schietpartij in een horecagelegenheid in de omgeving van de Stieltjesstraat op 4 december 2016. De beelden in deze horecagelegenheid bleken gewist, maar de Digitale Opsporing wist deze beelden weer terug te halen. Later bleken de 2 slachtoffers en de schutter betrokken bij diverse andere geweldsincidenten.
  • Een schietincident op de Wieldrechtstraat op 9 december. Een man werd deze nacht meerdere malen beschoten, nadat hij eerder die nacht door dezelfde mannen uit een horecagelegenheid was meegenomen naar een auto,  was gegijzeld, mishandeld, bedreigd, geslagen met een vuurwapen en uiteindelijk beschoten. De kogel ging vlak langs zijn long en de man heeft veel geluk gehad dat hij dit kan navertellen. Twee mannen van 22 en 25 werden aangehouden in Berg en Terblijt. De derde arrestant, een 23-jarige Rotterdammer, werd in zijn woonplaats gearresteerd.
  • Een schietincident in de portiek op de Heelmeesterstraat in Schiedam op 22 februari 2017.  Het slachtoffer was op bezoek bij de bewoner van voornoemde woning en is door een andere bezoeker in het portiek van de woning beschoten. Het slachtoffer had een schotwond in zijn linkerschouder, waarbij de kogel in zijn ruggenmerg was blijven steken. Het slachtoffer zal een voor groot deel van zijn lichaam verlamd zijn, als gevolg van een dwarslaesie.

Vriend of vijand?

Meer aanhoudingen in het onderzoek naar de schietpartijen sluit Wennink niet uit. De personen binnen de groep worden in wisselende samenstelling verantwoordelijk gehouden voor diverse schietpartijen en gewelddadige overvallen en gijzelingen. “Maar eigenlijk kun je niet eens spreken over een groep”, licht Wennink toe. “Meerdere keren zien we verdachten die in een andere zaak juist het slachtoffer zijn. En personen die eerst kompanen lijken, schieten elkaar in de volgende zaak weer overhoop.”

Op 31 mei moeten de eerste verdachten voor de rechter verschijnen.