112

OM claimt vondst schat aan misdaadgegevens

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zeggen de hand te hebben gelegd op een schat aan misdaaddata die kunnen leiden tot beslissende doorbraken in lopende strafzaken.

De opsporingsdiensten hebben toegang gekregen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten, afkomstig van computerservers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom in Canada.

Die gegevens, onder meer afkomstig uit het versleutelde berichtenverkeer via aangepaste smartphones van criminelen, hebben bewijs opgeleverd voor tientallen strafrechtelijke onderzoeken naar liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit. Dat meldt het OM donderdag.

Servers

De servers werden in april 2016 uit de lucht gehaald en gekopieerd op verzoek van het Landelijk Parket van het OM. Het neerhalen van de servers betekende volgens het OM het einde van het versleutelde communicatienetwerk. Ennetcom is in de ogen van het OM de grootste aanbieder van versleutelde communicatie aan criminelen in Nederland, met verkooppunten in West-Europa en Zuid-Amerika. Het bedrijf en de eigenaar worden verdacht van witwassen, omdat zij als criminele dienstverlener een uitgebreide criminele klantenkring zouden hebben bediend.

Het bedrijf garandeerde zijn klanten, onder wie veel criminelen, een volstrekt afgeschermd berichtenverkeer, dat zelfs voor opsporingsdiensten niet te volgen was. Aangepaste smartphones werden uitgerust met encryptiesoftware (Pretty Good Privacy).

Afgeschermd

Deze PGP BlackBerry smartphones werden voor ongeveer 1500 euro per stuk verkocht en zijn inmiddels de standaard in de misdaadwereld. Het afgeschermde communicatienetwerk via servers in Canada en Nederland bestond uit ongeveer 40.000 geregistreerde smartphones.

ANP