Gezondheid

Luna (6) lijdt aan de zeldzame Noordzeeziekte

De 6-jarige Luna heeft de Noordzeeziekte. Een zeldzame en ongeneeslijke aandoening waardoor ze evenwichtsproblemen heeft en heftige epilepsieaanvallen. Moeder Renske Wassenaar heeft Stichting Noordzeeziekte opgericht om geld op te halen voor onderzoek.

Met haar knalroze kinderrollator trekt de 6-jarige Luna veel bekijks. Haar lichaampje schokt en wiebelt. De doktoren kunnen weinig voor haar doen, omdat er nog maar weinig bekend is over de Noordzeeziekte. Meer onderzoek is nodig, maar daar hangt een kostbaar prijskaartje aan van 50.000 euro.

“Ik zou het geweldig vinden als we dat geld bij elkaar krijgen, zodat we meer te weten komen over de ziekte,” verteld Renske. “Hierbij hoop ik niet eens op genezing. Al zou Luna alleen kunnen blijven praten en zelf eten.”

Noordzeeziekte

Wereldwijd zijn er vijfentwintig gevallen bekend van de ziekte. De patiënten hebben allemaal voorouders die zijn geboren rondom de Noordzee. Symptomen van de aandoening verschijnen pas na het tweede levensjaar. Door de snelle progressie van de ziekte verliezen de patiënten steeds meer functies zoals lopen, praten, slikken en kauwen.

Mensen die Luna en andere patiënten met de Noordzeeziekte willen helpen kunnen doneren via de website van Stichting Noordzeeziekte.