Lawaaierige Turkse Nederlanders demonstreren in Amsterdam

Tientallen Nederlandse Turken hebben in de nacht van zaterdag op zondag op een lawaaierige manier gedemonstreerd op het Museumplein in Amsterdam.

Dit deden zij om hun onvrede te laten blijken nadat de Nederlandse regering de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mavlüt Çavusoglu had ingetrokken en dat de minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya in Rotterdam werd terug gestuurd als ‘ongewenst persoon’.

De demonstranten ging luid toeterend naar het plein toe waar zij onder harde muziek hun demonstratie voort zetten. In Amsterdam bleef het wel rustig in tegenstelling tot Rotterdam.

Rellen Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft tijdens de rellen in de nacht van zaterdag op zondag twaalf mensen gearresteerd. Zeven mensen raakten gewond, onder wie een agent. De mensen zijn gearresteerd wegen openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van bevelen van de politie.

De rellen braken uit na het gedwongen vertrek van de Turkse minister voor Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, waarna boze Turkse Nederlanders de straat opgingen. Hen is meerdere keren gevraagd vreedzaam te vertrekken. In het centrum van de stad gold sinds middernacht een noodbevel. Een groot deel van de demonstranten gaf gehoor aan de oproep weg te gaan, maar een deel van hen begon de politie te bekogelen met bakstenen. Dat was voor de ME reden om in te grijpen.

In reactie op de uitzetting van Kaya kondigde de Turkse premier Binali Yildirim zondagochtend ‘zware tegenmaatregelen’ aan tegen Nederland. Volgens de Turkse premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya geschonden. Yildirim riep de Turkse Nederlanders ook op kalm te blijven en zich waardig te gedragen.

‘Nederland een trots land’

Premier Mark Rutte zei zondagochtend in WNL Op Zondag dat de Nederlandse regering voortdurend heeft geprobeerd de gemoederen in de diplomatieke aanvaring met Turkije tot bedaren te brengen. Hij zei ook dat Nederland ,,een trots land” is dat het niet over zijn kant kon laten gaan dat minister Kaya haar ongewenste bezoek aan Rotterdam toch doorzette. Rutte noemde de botsing met Turkije ‘ongekend’.

Beeld: HFV Photo Services