112

'Verwarde' Janie H. blijft vastzitten na dreiging met explosieven

Janie H. (48) is dinsdag opgepakt nadat hij de politie had gewaarschuwd dat hij zichzelf iets wilde aandoen. Hij zou daarbij gebruikmaken van explosief materiaal dat in een auto zou liggen. Daar werd later een granaat en vuurwerk gevonden.

Agenten konden Janie H. rustig aanhouden, maar volgens de politie maakte hij een verwarde indruk. Hij is overgebracht naar een politiebureau en wordt verhoord.

Iemand van de GGZ heeft Janie H. nagekeken en daarin is uitgekomen dat hij niet acuut hoeft te worden opgenomen. H. valt hierdoor in de verdere strafrechtelijke procedure en wordt uiterlijk vrijdag 17 februari voorgeleid. Op dit moment is artikel 157 van het wetboek van strafrecht van kracht: ‘Poging tot opzettelijk teweegbrengen van explosie voor goederen en/of andere personen’.

Danique Pals (23), student journalistiek, kent Janie nu driekwart jaar, en zag Janie H. als een vriendelijke, aardige en humorvolle man. Ze schrok ook toen Janie H. gisteren massaal in het nieuws kwam. Danique heeft een boek uitgebracht over het leven van de Bredase ex-gedetineerde.

Gaandeweg kwam ze erachter dat Janie een behoorlijk treurig leven achter de rug heeft en hij behoorlijk in de put zit. Volgens de vriendin van Janie was hij continu opzoek naar hulp, maar kreeg hij die niet. Danique is ervan overtuigd dat de actie van Janie niet impulsief was, maar een opeenstapeling van nare gebeurtenissen uit het verleden.