Opmerkelijk

Honderden meters rennen met je vrouw in je nek

Met je vrouw in je nek honderden meters rennen, en dat voor de lol. Dat is wat tientallen mannen dit weekend deden tijdens het jaarlijkse vrouwen sjouwen kampioenschap in het Engelse plaatsje Dorking. Het was dit jaar een speciale editie, want het werd voor de tiende keer gehouden.

De mannen die meedoen moeten hun vrouw over een lengte van 380 meter dragen terwijl zij nat worden gegooid en zij door velden met blubber moeten rennen. Deze ‘traditie’ is volgens overleveringen afkomstig uit Scandinavië waar mannen deze afstand moesten rennen om veilig te zijn nadat ze de vrouwen hadden gestolen van een ander dorp.

Er zijn wel enkele regels waar het stel zich aan moet houden; het ‘vrouwfiguur’ moet minimaal vijftig kilo wegen, en het stel moet samen over de finish komen.

De winnaars van deze editie was het paar uit Wales, Jack McKendrick en zijn Kirsty Jones kwamen als eerste over de eindstreep en wonnen daarmee een groot vat met beer. Een gelukzoeker uit Australië dacht niet dat het zo zwaar zou zijn. ‘Het was echt heel erg zwaar en moeilijk, als je eenmaal boven op de heuvel staat moet je nog de helft, maar ik was kapot, ik kon niet meer. Ik had nooit verwacht dat het zo zwaar zou zijn.’ Aldus James Inge.