Politiek

'Islam verdient geen vrijheid van godsdienst'

PVV-leider Geert Wilders vindt de conclusie dat zijn partijprogramma in strijd zou zijn met de rechtsstaat, onzin. Dat laat hij dinsdag weten in een reactie aan Hart van Nederland.

“Als je zorgt dat Nederland minder islam krijgt, bescherm je daarmee juist de rechtsstaat”, aldus Wilders. “Ons programma maakt de democratie dus juist sterker.” Hij vindt het sowieso raar de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) zo’n conclusie trekt op basis van de huidige wetten. “Als een parlementariër die wetten niet aan mag passen, wie dan wel?”

Een commissie van de NOvA heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van dertien partijprogramma’s op de rechtsstaat. Uit het onderzoek blijkt dat volgens hen vijf van die dertien programma’s maatregelen bevatten die in strijd zijn met de democratie en rechtsstaat.


‘Islam en democratie gaan niet samen’

– Geert Wilders


Geert Wilders is het dus overduidelijk niet eens met die conclusie en ziet zijn strijd tegen de islam juist als essentieel voor de rechtsstaat. “Islam en democratie gaan niet samen”, vertelt hij. “Kijk naar ieder land waar de islam dominant is. Daar is een gebrek aan vrijheid en democratie.”

Volgens de PVV-leider hoort de islam ook niet beschermd te worden op de manier zoals dat nu gebeurt in Nederland. “Wat mij betreft is de islam geen religie, maar een totalitaire ideologie vermomd als religie. Het hoort dus niet onder de vrijheid van godsdienst.”