112

Geen straf voor botsing met trein Winsum

De bestuurder van de melktankwagen die op 18 november 2016 bij Winsum met een trein botste, heeft maandag geen straf gekregen van de rechtbank in Groningen. Het Openbaar Ministerie had een boete van 250 euro geëist.

De dertigjarige man uit Diphoorn heeft volgens de officier van justitie de trein niet laten voorgaan op een onbewaakte overgang, een overtreding van de wet. De rechter is het daarmee eens, maar mede omdat het ongeluk veel impact heeft gehad op de chauffeur wordt hem geen straf opgelegd. De man toonde zich ook zeer betrokken, aldus de rechter.

De trein ontspoorde na de botsing, de tankwagen kwam in de sloot terecht. Achttien van de vijftig passagiers raakten gewond, van wie drie ernstig. Het spoor liep flinke schade op.

De chauffeur verklaarde eerder tegenover de rechter dat hij goed om zich heen had gekeken bij een laaghangende zon, maar de trein niet had gezien. Hij had naar eigen zeggen geen haast en reed met lage snelheid. Zelf raakte de bestuurder, die bij een boerderij melk had getankt en onderweg was naar de fabriek, lichtgewond.

Op zich heeft zijn rijgedrag volgens de rechter geen gevaar of hinder op het spoor veroorzaakt, zoals het OM hem had verweten. Wel heeft hij een overtreding begaan door de trein niet voor te laten gaan.

Dat er geen straf volgt, heeft volgens de rechter ook te maken met de onveiligheid van de overgang zonder spoorbomen. De advocaat van de bestuurder stelde twee weken geleden dat de gemeente Winsum en ProRail te laat de onbewaakte overgang hebben aangepakt. Er waren daar in 2014 twee dodelijke ongevallen.

ANP

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.