112

Buurman terreurverdachte Rotterdam: 'Het moet een misverstand zijn'

De buurman van de 22-jarige verdachte die in de nacht van woensdag op donderdag is in Zevenbergen is opgepakt in voor de terreurdreiging rond een popconcert in Rotterdam, geloof niet dat hij er daadwerkelijk iets mee te maken heeft. Dat zegt Henk van Genesen die naast de verdachte woont.

De jonge verdachte is nog woonachtig bij zijn ouders. ”Die zijn op vakantie, dus ik wist dat het om hun zoon zou moeten gaan. Hij is nu alleen thuis.” vertelt Henk. ”Het is een hele normale jongen. Ik zie hem weleens fietsen door de straat als hij onderweg is naar zijn werk bij het benzinestation of als hij onderweg is naar school.”

Henk denkt niet dat de jongen iets met de dreiging heeft te maken. ”Het komt zo wel heel erg dichtbij. Ik denk dat het een misverstand moet zijn, anders heeft hij het wel heel goed verborgen kunnen houden voor de buurt.” Aldus Henk.

Afgelast

Een concert van de Amerikaanse band Allah-Las werd afgelast nadat de Rotterdamse politie werd getipt door haar Spaanse collega’s van de Guardia Civil. In de nacht van woensdag op donderdag is vervolgens een 22-jarige man opgepakt in Brabant in verband met de terreurdreiging. Door de terreurdreiging werd het concert in de Maassilo vlak voor aanvang afgelast. Ongeveer negenhonderd fans hadden een kaartje gekocht.

Optreden uitgesteld

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb liet donderdag weten dat hij het geannuleerde optreden van de Californische surfrockband in zijn stad opnieuw mogelijk wil maken. Ook de directie van de Maassilo, die alle begrip zegt te hebben voor het besluit van de politie, hoopt daarop. De muzikanten hebben inmiddels hun Europese tournee voortgezet en treden donderdagavond op in Polen.

Idiote actie

Minister Blok omschrijft de melding die de verdachte deed als een zeer alarmerend bericht. Hij wil mede daarom ook niet reppen van een loos alarm. Omdat het onderzoek nog loopt, kan de minister weinig kwijt over de precieze achtergrond van het dreigende bericht. Hij kan niet zeggen of bijvoorbeeld radicalisering een rol speelt of dat het gaat om een uit de hand gelopen grap.