Gezondheid

Boek over Jermaine (27) die hersenkanker lijkt te overleven

Er komt een boek over Tilburger Jermaine de Wind (27) die, zoals het er nu uitziet, tot de weinige gelukkigen behoort die acht hersentumoren overleeft.

Schrijfster Ineke van Gent gaat zijn strijd tegen kanker optekenen. “Ik wil graag mijn verhaal vertellen aan iedereen die het wil lezen”, zegt hij. Zelf gaat hij het niet schrijven, want dat kan hij naar eigen zeggen niet – maar de boodschap zal ondubbelzinnig aanwezig zijn: “Het moet over nooit opgeven gaan.”

In 2016 vertelden Nederlandse doktoren hem dat hij “uitbehandeld” was, maar daar liet de vader van twee jonge kindjes het niet bij zitten. Hij vestigde zijn hoop op de omstreden wonderpil van Burzynski, met de bijbehorende behandeling die hij in het Amerikaanse Houston zou moeten ondergaan. Daarvoor was een grote som geld nodig, namelijk 250.000 euro.

Droom

Om dat mogelijk te maken zette hij met zijn vriendin een crowdfundingcampagne op, Mainlife. Mede doordat Hart van Nederland aandacht had voor zijn situatie, bracht dat al gauw 150.000 euro in het laatje. Het was genoeg voor de eerste trip naar Amerika om de behandeling te starten en voor de medicijnen in de eerste maanden daarna.

Wonder boven wonder slaat de behandeling aan. Nieuwe scans in Nederland tonen dat de tumoren zijn geslonken. “Het is alsof ik in een droom leef, alsof het eigenlijk niet echt is”, zegt een dolgelukkige Jermaine tegen Hart van Nederland. In mei volgt er een nieuwe scan waaruit hopelijk weer goed, maar dit keer definitief nieuws valt op te maken.

Ondertussen is er nog zeker 100.000 euro nodig voor Jermaine om de behandeling af te maken. De crowdfundingmachine dendert onverminderd voort. Doneren kan op de pagina van Mainlife.

Bovenstaande reportage werd in februari in Hart van Nederland uitgezonden.