Autobedrijf reageert briljant op racistisch bericht

Aan werken komt hij vandaag niet toe, want zijn verhaal gaat het hele internet over en van alle kanten wordt hij benaderd. Erkan Akbas, de eigenaar van autobedrijf V-Max uit Almelo heeft in zijn carrière als autohandelaar vaker te maken gehad met racistische opmerkingen. Maar de reactie van Sammy op zijn Marktplaats advertentie spant de kroon en dus plaatste Erkan een screenshot van het gesprek op de Facebookpagina van zijn bedrijf.

De potentiële klant, Sammy, stuurt een berichtje naar aanleiding van de advertentie van een BMW 3-serie, met daarin de vraag “Is het een ex Turkenauto? Dat is waar ik benieuwd naar ben. Groet“. Erkan reageert rustig op de nogal bijzondere vraag van de potentiële koper met; “Hallo Sammy, wat versta je onder een ex Turken auto? De BMW heeft net een ton gelopen en verkeert in uitmuntende staat.. Alle aankoopkeuringen zijn toegestaan“.

Sammy reageert en geeft aan waar de vraag vandaan komt. “Dag, eigenlijk heel simpel, dat de vorige eigenaren geen turken waren. Want op dat moment stopt namelijk de onderhoud bij zo’n auto en wordt er niets meer afgestempeld in de boekjes. Onderhoud vaak bij ahmed of mohammed. Of anders bij Ali is eukk goedeh montuur…als je begrijpt wat ik bedoel mvg,“

Dat is olie op het vuur, als je het de eigenaar vraagt. Want daarna reageert Erkan scherp als een mes. “Als je de moeite had genomen om de advertentie goed door te lezen had je kunnen zien dat de auto een netjes afgestempeld onderhoudsboekje heeft. En nee, de vorige eigenaar was een Nederlandse homofiel, voor zover dat misschien ook wat uitmaakt voor je. Echter is de huidige eigenaar (wij) een autobedrijf van mensen met een Turkse afkomst. Hieruit concludeer ik dus (volgens uw vooroordelen) dat deze auto niet geschikt is voor u. Wij wensen u nog veel succes met uw zoektocht. P.s.: Het is trouwens “het onderhoud” en niet “de onderhoud. mvg, V-Max.”

Na dit laatste bericht van Erkan aan Sammy, reageert Sammy met nog meer vooroordelen en beschuldigingen. “Kijk dat vermoeden had ik al…heeft mn gevoel toch niet gelogen. Koop deze auto en verwacht ellende want dat mag je van ex turken auto’s verwachten. Voordat iemand komt kijken even lekker poetsen want dat kunnen jullie goed en dan hopen dat het glans de auto wel verkoopt . Dikke zooi. mvg,“. Vervolgens stuurt de man een dreigend bericht dat het bedrijf een slechte Google recensie kan verwachten: “Succes met je wagens. Verwacht binnenkort een google recensie van mij met enkele opsommingen van je teksten. Zal gewaardeerd worden door anderen. mvg,“.

Ondertussen gaat het bericht rond op internet en dat lijkt ook Sammy door te hebben. Het bericht wat daarop volgt is namelijk anders van toon: “Ik bied mijn excuses aan ben een beetje te ver gegaan sorry. Heb vorig jaar gewoon hele nare ervaring gehad met een auto gekocht van man met turks afkomst. Ben er na een jaar pas uitgekomen met de financiën dus ik wil niet weer in de put belanden. mvg,“.

De eigenaar van V-Max aanvaard de excuses en geeft de man ook nog wat stof tot nadenken mee. “Excuses aanvaard. Al blijf ik het verschrikkelijk jammer en onacceptabel vinden, dat u een hele bevolkingsgroep/etniciteit verantwoordelijk wilt houden voor uw ervaring met 1 persoon. Voorbeeldje: Dat is hetzelfde als een Mercedes die stuk gaat: dat betekent toch niet dat elke auto van Mercedes troep is? De maatschappij is al hard genoeg momenteel. Wederzijds respect ongeacht geloof of afkomst is de enige manier hoe we met elkaar moeten omgaan. Ik werk keihard en doe mijn best om iedere klant tevreden te houden, maar als ik zo tegen het leven aan zou kijken zoals jij het verwoord hebt zou ik het niet kunnen opbrengen. Ik wens je het allerbeste toe en hoop dat je slaagt met je zoektocht. Mvg, V-Max”.