Meeuwen vernielen 'Nederlandse' bloemenzee Vaticaan

Niet alleen mensen, maar ook meeuwen houden van bloemen. Tot die slotsom kwam Paul Deckers zondag. Deckers is al dertig jaar betrokken bij de bloemenpracht op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, maar deze editie vergeet hij nooit meer.

Bij de laatste controle zondagochtend om 6.00 uur, enige uren voordat paus Franciscus zijn traditionele Urbi et Orbi zou spreken, bleek dat meeuwen ‘s nachts op het plein hadden huisgehouden. Banen met narcissen lagen omver en ook de rozen hadden het zwaar te verduren gehad. “Het was schrikken. Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus Deckers.

Hij had wel verhalen gehoord over de aanwezige meeuwen en achteraf zag hij donderdag en vrijdag veel meeuwenpoep op het plein. Maar waarom de vogels zich nu wel en voorgaande jaren niet lieten gelden, blijft ook voor hem een vraag. “Het is heel vreemd. Maar we gaan wel nadenken hoe we dat volgend jaar kunnen voorkomen. Suggesties zijn welkom.”

Uiteindelijk heeft tijdens de paaszegen van de paus niemand iets van de vernielingen gezien. Met keihard werken lukte het vijftien man om de schade tijdig te herstellen.

Bron: ANP