112

Aydin C. mag uitgeleverd worden aan Canada

De 38-jarige webcamafperser Aydin C. mag van de Hoge Raad worden uitgeleverd aan Canada. De verdachte wordt in verband gebracht met de dood van de vijftienjarige Canadese Amanda Todd, die in 2012 zelfmoord pleegde.

Daarmee bevestigt het hoogste rechtscollege dinsdag de beslissing van de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam, die in juni vorig jaar toestemde in de uitlevering. C. ging daartegen in beroep.

Uiteindelijk beslist de minister van Veiligheid en Justitie of C. definitief naar Canada kan gaan voor zijn proces. Tilburger Aydin C. werd op 16 maart wegens de jarenlange digitale stalking en afpersing van tientallen jonge meisjes en een homoseksuele man veroordeeld tot tien jaar en 243 dagen gevangenisstraf. De zaak van Amanda Todd werd hem daarin niet ten laste gelegd.


Bericht gaat verder onder video

http://www.kijk.nl/video/Hml9yBGIgoJm?autoplay=0


Uit wanhoop pleegde Amanda Todd op 15-jarige leeftijd zelfmoord na digitale stalking en verspreiding van naaktfoto’s van haar, door Aydin C.. In Canada wordt hij vervolgd voor bedreiging en dwang in het kader van een zedendelict en voor bezit en verspreiding van kinderporno. De uitlevering is niet verzocht voor vermeende betrokkenheid bij haar dood.

Indien C. in Canada tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld, zal hij zijn straf in Nederland kunnen uitzitten. C. is hier al veroordeeld tot ruim tien jaar celstraf voor het jarenlang en op grote schaal chanteren van tienermeisjes via een webcam.