Gaat lokale politiek bejaarde Toon en Marie helpen?

De schrijnende situatie waarin Toon en Marie van Liempd verkeren was woensdag te zien in Stem van Nederland.

Donderdag wordt hun zaak besproken in de lokale politiek. Lokale partijen VVD en Hart van Schijndel bevragen de wethouder wat hij kan doen om familie van Liempd te helpen.

Toon van Liempd (79) uit Schijndel zorgt al zeventien jaar met veel liefde voor zijn vrouw Marie(80), die getroffen is door een beroerte. Omdat hij slechte ervaringen heeft met de zorg in een verpleegtehuis heeft hij ervoor gekozen om Marie zelf thuis te verzorgen. Toon houdt dat alleen vol met de juiste ondersteuning van een wijkverpleegkundige en huishoudelijke hulp.

Veranderingen

Toon en Marie krijgen nu vanuit de gemeentelijke WMO-regeling 4,5 uur huishoudelijke hulp per week. Maar dat gaat op 1 april veranderen. Door een wetswijziging gaan de meest ernstige gevallen, waaronder Marie, over naar de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en die biedt maar 2,5 uur huishoudelijke hulp per week. Toon verliest dus twee uur hulp in de huishouding. In de overgebleven 2,5 uur mag er alleen nog worden schoongemaakt in de ruimte waar Marie (de cliënt) leeft, de woonkamer. De rest van het huis moet Toon zelf doen, daar is geen tijd meer voor.

Belachelijk, vinden Toon en mantelzorger Doortje Maurix. Zij kent de familie Van Liempd goed en probeert al tijden iets voor ze te bereiken door de gemeente Meierijstad en politiek Den Haag aan te schrijven. Maar met weinig succes.