Slag in de Javazee herdacht in Kloosterkerk

In de Haagse Kloosterkerk wordt maandagochtend herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Slag in de Javazee plaatsvond. Ruim 450 nabestaanden, één overlevende en de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert Van Defensie en Jet Bussemaker van Cultuur zijn bij de plechtigheid aanwezig.

De zeeslag in 1942 kostte 915 Nederlandse marinemannen het leven, onder wie meer dan tweehonderd Indisch-Nederlandse militairen. Marineschepen probeerden in het huidige Indonesië tevergeefs de Japanse invasievloot, die naar Java op weg was, te stoppen. Schout-bij-nacht Karel Doorman voerde het commando.

Een van de overlevende is Felix Jans, inmiddels 93 jaar. Hij woont vandaag de herdenking bij in de Kloosterkerk in Den Haag.

Wrakken illegaal geborgen

Vorig jaar werd bekend dat drie tot zinken gebrachte oorlogsschepen niet meer op de zeebodem liggen. De wrakken zijn vrijwel zeker illegaal geborgen. Ze vormden een officieel oorlogsgraf voor honderden opvarenden. Wie de graven heeft geplunderd en wat er precies is gebeurd, is onbekend. De kruisers Hr. MS. De Ruyter en Hr. Ms. Java vergingen op 27 februari 1942 tijdens de slag om de Javazee, honderden opvarenden kwam om het leven.

Indonesië

Ook in Indonesië is er een herdenking. Tientallen nabestaanden wonen een ceremonie bij op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Soerabaja. Bij het Karel Doorman-monument worden kransen neergelegd. Oud-minister Piet Hein Donner van de Oorlogsgravenstichting is bij de plechtigheid.