Politiek

'Ik kom alleen als ik daarna de megamoskee mag sluiten'

PVV-leider Geert Wilders weigert deel te nemen aan het eerste, Nationale Islamdebat in de grootste moskee van Nederland op vrijdag 10 maart in Rotterdam.

,,No way. Behalve als ik die megamoskee definitief mag sluiten. En daarna de rest”, reageerde hij via zijn Twitteraccount op de uitnodiging voor de bijeenkomst in de Essalam-moskee, die het organisatiecomité met het oog op de verkiezingen op 15 maart aan hem en negen andere politieke partijen heeft verzonden.

Debatorganisator Marianne Vorthoren reageerde teleurgesteld op de afzegging. ,,We hebben wel een uitdaging voor Wilders: kom ons dan maar overtuigen dat de moskee moet worden gesloten. Als hij dat niet eens probeert, zal de moskee ook niet worden gesloten, zoals hij wil.”

Zij deed tevens een oproep aan andere lijsttrekkers om wel naar het Islamdebat te komen. Vorthoren: ,,Zij kunnen laten zien hoe het wel moet door met ons in gesprek te gaan.”

De PVV was ,,van harte” uitgenodigd voor het debat over de rol en de plaats van 900.000 moslims in Nederland. De organisatie vindt dat het debat juist moet worden gevoerd ,,met degenen met wie je het fundamenteel oneens bent”.

BNR

PVV-leider Geert Wilders sloeg maandag al eerder een gesprek af met hoofdredacteur Sjors Fröhlich van BNR. Fröhlich nodigde Wilders uit om koffie te komen drinken en te praten over de vraag hoe de media met de politicus zouden moeten omgaan.

,,Hé Fröhlich herinner je je deze nog? Hypocriet. Ga lekker met je vriendjes van RTL koffiedrinken!”

– Geert Wilders, 2017

,,Hé Fröhlich herinner je je deze nog? Hypocriet. Ga lekker met je vriendjes van RTL koffiedrinken!”, twitterde Wilders in antwoord. BNR is met RTL Nieuws een van de organisatoren van het verkiezingsdebat in Carré. De PVV-leider zei zondag niet te komen, omdat RTL Nieuws een interview had gepubliceerd met zijn broer Paul Wilders.

Wilders wijst de BNR-hoofdredacteur in zijn tweet op een commentaar uit maart 2014. Daarin deed Fröhlich een oproep aan politici in de Tweede Kamer om uit protest tegen Wilders op te staan en de zaal te verlaten als de PVV-leider daar weer zou gaan spreken. De hoofdredacteur schreef dat een dag na de omstreden ,,minder Marokkanen”-uitspraak van Wilders.