Nabestaande Berend Smit biedt petitie 'Herzie Levenslang' aan

“De daders van mijn vermoorde partner Berend Smit dreigen te ontkomen aan een levenslange celstraf op grond van politieke redenen. Dit mag – en hoeft – niet te gebeuren. Ik zal er dan ook alles aan doen, om te voorkomen dat de daders over 17 jaar al weer vrij rond lopen.”

Dat is de introductie van de petitie die Ciska Postma dinsdag aanbiedt aan de kamercommissie van Veiligheid en Justitie. Inmiddels is de petitie al bijna 2400 keer ondertekend.

Twee broers schieten in november 2012 Berend Smit dood om geld. Ze worden gepakt en veroordeeld. Het Openbaar Ministerie eiste levenslang, maar de rechtbank gaf een straf van dertig jaar. Bij deze beslissing heeft waarschijnlijk meegewogen dat volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens de Nederlandse invulling van een levenslange gevangenisstraf niet humaan is. De kans op vrijlating is vrijwel nihil.

Daarom pleit Ciska er nu voor dat de situatie van een levenslang veroordeelde na 25 jaar geëvalueerd wordt, in de hoop dat de straf dan vaker opgelegd wordt.