Vijf jaar voor verkrachting Nicole van den Hurk, doodslag niet bewezen

Jos de G. is maandag veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het verkrachten van Nicole van den Hurk in 1995. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald.

De straf is aanzienlijk lager dan de eis van 14 jaar die het Openbaar Ministerie had geƫist. Dit komt omdat de rechter wel bewezen acht dat de 49-jarige Helmonder de 15-jarige Nicole heeft verkracht, maar de G. is vanwege een gebrek aan bewijs wel vrijgesproken van doodslag.

Nabestaanden van Nicole zijn woedend over de in hun ogen veel te lage straf. Nicoles pleegmoeder Jolanda gaf de rechter een cynisch applaus en heeft schreeuwend van verdriet en woede de rechtszaal verlaten.

Coldcase

Nicole verdween in oktober 1995 onderweg naar haar bijbaantje in Eindhoven. Zes weken later werd haar levenloze lichaam aangetroffen in de bossen bij Lierop. Uit onderzoek bleek dat het meisje was verkracht.

Lange tijd waren er weinig aanknopingspunten, totdat een DNA-spoor in 2012 leidde tot de veroordeelde tbs’er Jos de G. De Helmonder heeft altijd ontkend dat hij Nicole iets heeft aangedaan, maar volgens de rechter kan er op basis van het DNA-profiel geen twijfel bestaan dat het sperma dat op Nicole was aangetroffen van De G. is.

De rechter zegt dat er ondanks de dubieuze omstandigheden te weinig bewijzen zijn om uit te sluiten dat iemand anders betrokken was bij de dood van Nicole.